Quantcast
Channel: MUSTA OVI – Vuoden 2016 ja 2017 sisustusblogi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 321

TILAA ELÄMÄLLE

$
0
0

("Tilaa elämälle" on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Suomen BlogimedianjaIkean kanssa.)

Ensin tuli kotoilu. Kotoilu liitettiin vahvasti kotona puuhailuun ja oleskeluun. Vaikka sana on jokseenkin kadonnut arkikäytöstä, pääsi se kuitenkin Kielitoimiston sanakirjaan. Määritelmä kuuluu näin: ”Koti- ja käsitöiden harrastaminen kiireisen elämänrytmin vastapainona”. Kaikenlaisen kotoilun jälkeen ihastuttiin tanskalaiseen hyggeilyyn kera glökimukien ja kynttilöiden. Hygge tarkoittaa eräänlaista kiireetöntä oleskelua ja elämästä rennosti nautiskelua. Kun hyggeilystä tuli valtavirtaa ja jokainen sisustusputiikki ja verkkokauppa täyttyivät tanskalaisesta pientavarasta, lanseerasivat trendinikkarit seuraavaksi elämäntapatrendiksi ruotsalaisuuden syvintä olemusta kuvaavaan termin ”lagom”. Lagom tarkoittaa kohtuullista tai riittävää. Siis jotakin, mitä ei ole liikaa, ei liian vähän, vaan juuri sopivasti siltä väliltä. Muotijätit kuten Elle ja Vogue, ovat jo bonganneet lagomin trendipotentiaalin. Samoin kuin IKEA, joka on lanseerannut lagomin edustamaan kestävää kulutusta ja ympäristötietoisuutta. Lagom-ihminen elää kuten ennenkin, mutta hiukan järkevämmillä valinnoilla. Hän kierrättää ja säästää sähköä: ostaa led-lamppuja sekä kotiviljelyruukkuja.

Vaikkei näistä termeistä olisi koskaan kuullutkaan tai ei niistä paljoa perusta, on niillä kaikilla hyvin tätä aikakautta vahvasti edustava merkitys. Kun maailma on turvaton, ihmisten katseet kääntyvät kotiin päin. Koti edustaa meille turvapaikkaa ja kodin laittaminen, kotoilu ja hyggeily on jotain, joka tuo meille mielenrauhan. Kodeista halutaan tehdä entistä enemmän pehmeitä, kutsuvia ja pesämäisiä. Tätä puoltaa myös nyt niin nousevana trendinä olevat värit sekä runsaat tekstiilit, kuten matot ja verhot.
IKEAN syyskuussa 2016 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset nimesivät kodin lempihuoneekseen olohuoneen. Tutkimuksen mukaan suomalaisille olohuoneen tärkeimpiä toimintoja ovat rentoutuminen, yhdessäolo, oleskelu ja viihteen kuluttaminen. Paras hetki olohuoneessa on sosiaalinen – aikaa vietetään mieluiten yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Kun suunnittelimme nykyistä kotiamme, aloimme piirtää pohjaa suuren ruokapöydän ympärille. Lopulta ruokailutila oli laajentunut 100 neliön alakerraksi, jonka ainoa ovi johti kylpyhuoneeseen. Muuten tila käsitti niin eteisen, keittiön, ruokailutilan, tv-tilan, kirjaston, musiikkihuoneen kuin takkahuoneenkin. Yhteinen nimitys tälle avoimelle tilalle, jolla on monta käyttötarkoitusta, on meillä aika perinteisesti ja hyvin suomalaisittain tupa. IKEA lanseerasi uuden kuvaston myötä tilalle itseasiassa vielä täydellisemmän nimen ”elohuone”. Elohuoneessa on tilaa elämälle. On se sitten kooltaan pieni yksiö tai 100 neliöinen tupa.

Rakentamisen aikana asuimme 30 neliön yksiössä, joka muodostui kahdesta tismalleen samankokoisesta huoneesta. Näistä toisessa huoneessa oli keittiö ja toisessa olohuone. Kun tilaa oli niukasti, mietimme tarkoin mitä kalusteita haluamme tai ennen kaikkea, mitä tarvitsemme. Tutkimuksen mukaan joka toiselle suomalaiselle olohuoneessa on tärkeää vieraiden kestitseminen ja tilan muokkautuminen erilaisiin käyttötarkoituksiin. 33 % suomalaisista arvostaa lisäksi mahdollisuutta ruokailla oleskelutilassa. Myös me päädyimme kalustamaan huoneen yli kaksi metrisellä lankkupöydällä, jonka kyhäsimme LERBERG-pukkijalkojen varaan. Tämän jälkeen huoneessa oli tilaa enää 140 senttiselle sängylle, sekä sänkyä vastapäätä seinään kiinnitetylle kalusteelle, jonka teimme IKEA-keittiökaapeista. Kaapin alle saimme jemmaan puolisen tusinaa IKEA FROSTA -jakkaroita vierasvaraksi. Samat jakkarat ovat edelleen käytössä ruokapöytämme ympärillä uudelleen maalattuina. Sohvaa asunnossamme ei ollut kolmeen vuoteen. Emmekä sitä tuolloin edes kaivanneet vaikka 80 % tutkimukseen osallistuneista vastasi sen olevan tv:n ohella olohuoneen tärkein tavara. Tosin uudessa kodissa tämä puute on korvattu melko perusteellisesti. Eräänlainen sohva löytyy nimittäin tällä hetkellä niin takan edustalta, tv-tilasta kuin yläkerran parvekkeeltakin. Tarkoituksena olisi myös sisustaa monikäyttöisillä sohvilla saunamökin oleskelutila sekä yläaula, jotka tällä hetkellä ovat lähestulkoon tyhjillään lukuun ottamatta aulan suurta kirjahyllyä.
Tutkimuksen mukaan Suomalaisten unelmien olohuoneissa on suuret ikkunat, joista avautuu kaunis näkymä ympäröivään luontoon järvimaisemaan, metsään tai kaupunkinäkymään. Myös meidän kotimme mukailee tätä toivekuvaa. Tosin metsänäkymä katosi vuosi muuttamisen jälkeen ja tällä hetkellä meillä on suora näkymä naapureiden saunaan. Eräänlaista luontomaisemaa on toki tämäkin. Sekä tietyllä tavalla hyvinkin sosiaalista. Vaikka naapureiden kanssa ei vaihdeta kuulumisia kummempia, suurten ikkunoiden ansiosta elämme hyvin lähekkäin ja voimme nähdä toistemme arkirutiinit aina vessassa käynnistä lähtien. Vaikka olohuoneessa vietetään mieluusti aikaa yhdessä, on tärkeää, että pääsee tarpeen tullen vetäytymään myös omiin oloihinsa. Kotimme ehkä tunnusomaisin elementti, suuri betoniseinä jakaa tilan ilmavasti kahteen osaan: eteisestä avautuvan tuvan ja betoniseinän takana on pieni ja kotoisa oleskelutila, johon pääsee halutessaan ”piiloon”.

Syksy on perinteisesti sisustamisen aikaa. Viilenevät päivät ja pimenevät illat ajavat ihmiset koteihinsa kotoilemaan ja hyggeilemään. Vaikka tällä hetkellä sisustuksessa toistuvatkin vaaleat skandinaaviset sävyt, ovat tummat ja voimakkaat väriyhdistelmät kovassa nousussa. Kotiaan ei kuitenkaan tarvitse muuttaa vallalla olevien trendien mukaiseksi. Kotoilla, hyggeillä ja lagomoida voi ihan miten vaan ja muuten vaan, jos siltä tuntuu. Kodin tulee olla ennen kaikkea asukkaidensa näköinen. Sellainen paikka, jossa itsellä on mahdollisimman hyvä olla. Omaa kotiaan ja kodin toiminnallisuutta kannattaa kuitenkin silloin tällöin katsoa lempeän kriittisellä silmällä.

Apua eri tilojen sisustus- ja järjestyspulmiin tarjoilee odotetusti huomenna 21.8 ilmestyvä uusi IKEA-kuvasto. Kuvasto on noudettavissa IKEA-tavarataloista ja se jaetaan 1,7 miljoonaan talouteen viikolla 34. Painetun kuvaston voi noutaa R-kioskeista syyskuun alusta ja sähköiseen versioon pääsee tutustumaan vaikka saman tienIkean sivuillaja Facebookissa. Odotan innolla tämän viikon IKEA-uutuuksien lanseeraustilaisuudessa esiteltyä, vihdoin myös Suomesta saatavaa IKEA EFTERTANKE-mallistoa, johon kuuluu käsinkudottuja tekstiilejä, käsinmuotoiltua ja -viimeisteltyä keramiikkaa ja käsintehtyjä paperituotteita Thaimaasta. Mallisto on luotu yhteistyössä thaimaalaisen sosiaalisen yrityksen Doi Tung Developmentin kanssa, joka tarjoaa työtä taitaville käsityöläisille ja järjestää koulutusta ja terveydenhoitoa koko yhteisölle. Yksi kauneimpia uutuuksia on myös puusta ja 50 % kierrätysmuovista valmistettu ODGER-tuoli. Todellisen kuhinan tavarataloissa saa kuitenkin varmasti aikaan 6.10 myyntiin tuleva, yli 60 tuotetta kattava Ikean ja Hayn yhteistyömallisto YPPERLIG.
Tämän vuoden kuvastoteema painottuu vahvasti olohuoneeseen. Huoneeseen, jonne tehdään tilaa uusille aluille ja yllätyksille. Kuvastossa on hienosti otettu huomioon eri maut ja tyylit ranskalaisesta haute coutoren inspiroimasta glamourista aina urbaaneihin nomadeihin, joille huonekalut eivät ehkä ole se pääasia. Tulevana vuonna myös täällä blogin puolella tehdään tilaa yhteistyössä Ikean kanssa elämälle, naurun purskahduksille ja ilon kiljahduksille, lekottelulle ja leikille. Äänekkäille juhlille, kynttilähetkille ja tunteen palolle. Rakkaudelle ja onnellisille lopuille.

Kuvat |IKEA

Viewing all articles
Browse latest Browse all 321